Şirket Kurmak mı, Kapatmak mı?
Sosyal medya platformlarında şirket kurmanın ne kadar kolay olduğunu sıkça duyuyoruz, ancak şirketi kapamanın ve sonlandırmanın da önemli bir konu olduğunu unutmamalıyız. Burada şirket kurmayı düşünenlere yönelik önemli bir konuya değiniyoruz: Şirket kurmak kolay, ancak şirketi kapatmak ve sonlandırmak da bir o kadar önemli ve hassas bir süreçtir. Sizlere, şirket kurmadan önce; kurduktan sonra dikkat etmeniz gereken noktaları ve şirketi kapatmanın adımlarını detaylı bir şekilde aktaracağız. Böylece, işinizle ilgili kararları verirken daha bilinçli ve hazırlıklı olabilirsiniz. Unutmayın, iş kurmak büyük bir adımdır ve her aşamasında dikkatli olmak gerekir.
Kısaca şirket kurmak için yapılması gerekenleri özetleyelim;
Şirket Türü Seçimi (limited şirket Ltd. Şti., anonim şirket A.Ş.), Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne başvuru (gerekli belgeler arasında, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, kuruluş sözleşmesi, vergi levhası başvuru formu ve diğer belgeler), Vergi Dairesi Kaydı, Belediyeden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Alınması, işletme banka hesabı açılması, Çalışan olacaksa Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıt yaptırmak.
İşler istediğimiz gibi gitmedi, şimdi de şirketi kapatmak için yapılması gerekenleri özetleyelim;
Resmi Karar Alınması (Şirketin ortakları veya yöneticileri tarafından), Vergi Borcu ve Diğer Borçların Ödenmesi, Şirketin varlıklarının tasviyesi (araçlar, stoklar, mülkler vb.), Alacak ve Borçların Kapatılması, Şirketin ticaret sicilinden kaydının silinmesi için Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne başvuru, Vergi Dairesine Bildirim, Çalışan varsa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur' a Bildirim, Resmi Gazete İlanı
Şirket açma ve kapatma süreleri
Genel olarak, şirket açma süreci birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. şirket kapatma süreci yapılacak işlemler sorunsuz tamamlansa bile birkaç ay sürebilir. Belgelerin incelenmesi ve onaylanması süreci genelde zaman alır. Ayrıca, vergi borçları, personel hakları gibi konuların çözümlenmesi gerektiğinde süre çok uzayabilir.
Sonuç olarak, işinizle ilgili kararları verirken daha bilinçli ve hazırlıklı olunmalıdır. Unutmayın, iş kurmak büyük bir adımdır ve her aşamasında dikkatli olmak gerekir.